MicrosoftTeams-image (17)_web-1Modell av det nye Smolt RAS-anlegget i Vestmannaeyjar (Foto: AKVA group).

AKVA group har signert en kontrakt med Icelandic Land Farmed Salmon (I.L.F.S.). Et smoltanlegg skal bygges i Vestmannaeyjar – prosjektoppstart oktober 2022. AKVA group leverer et anlegg med alle produksjonsstadier; fra settefiskanlegg til RAS (Recirculating Aquaculture System) for smolt, inkludert "Zero Water Concept"-teknologien.
 

Islandske farvann har mange muligheter for lakseoppdrett, men i enkelte områder er vannet for kaldt for en effektiv og sikker produksjon, i tillegg til at det er begrenset tilgang på konsesjoner for havbasert fiskeproduksjon. Heldigvis finnes det mange flotte lokasjoner på land, - med tilgang til rent sjøvann med gunstig temperatur for lakseoppdrett, hele året. Fiskeoppdrettere retter nå oppmerksomheten mot landbasert produksjon.

Selvforsynt med smolt

AKVA group skal bygge et nytt RAS-anlegg for smolt i Vestmannaeyjar, det sørligste samfunnet på Island. Bare én av øyene i denne skjærgården - hovedøya Heimaey, er bebodd. For et lite samfunn på bare 4.500 mennesker er oppdrettsanlegget et kjærkomment tilskudd som skaper arbeidsplasser og økt aktivitet i området.

- Dette er et spennende prosjekt fordi det gjør oss selvforsynt med smolt til vårt kommende landbaserte Grow-out-prosjekt, og vi får dermed full kontroll over vår egen verdikjede, sier Lárus Sigurður Ásgeirsson, styreleder i I.L.F.S.

En gammel vulkan

- Vestmannaeyjar er en av de mest unike øygruppene jeg noen gang har besøkt. Heimaey-øya er faktisk en gammel vulkan som sist hadde utbrudd i 1973, og ødela det meste av byen der. Heldigvis ble hele befolkningen trygt evakuert til fastlandet på Island. Etter denne livsendrende hendelsen kom bare halvparten av den opprinnelige befolkningen tilbake, sier Line Topp Olsen, salgsingeniør i AKVA group.

Hun besøkte de vakre øyene sommeren 2022.

Bærekraftig laks

Heimaey er et ideelt sted for landbasert oppvekst av laks på grunn av tilgang til land, infrastruktur, god logistikk til markeder og sterk samfunnsstøtte - med menneskelige ressurser fra fiske- og prosessindustrien på Heimaey som støtter prosjektet. Lavasanden på Heimaey er et naturlig filter som gir krystallklart sjøvann, hvor alle patogener blir fjernet før vannet kommer inn i oppdrettsanlegget. Det varme vannet holder dessuten en ideell temperatur, noe som tilrettelegger for en bærekraftig produksjon.

- Vårt mål er å produsere laks av overlegen kvalitet i et mest mulig bærekraftig miljø, sier Ásgeirsson.

Begeistret for Zero Water Concept

AKVA group har hatt et flott forprosjektsamarbeid med I.L.F.S. i forkant av kontraktsigneringen.

- Vi valgte AKVA group på grunn av deres merittliste og erfarne folk, sier Ásgeirsson.

- Vi var også begeistret for AKVA groups "Zero Water Concept" tekonlolgi. Den lar oss bygge et RAS-anlegg på en øy med begrenset tilgang til ferskvann, forklarer Ásgeirsson.

I.L.F.S. sine markeder er Europa og Nord-Amerika. Når Smolt RASet og Grow-out-prosjektet i Vestmannaeyjar er ferdigstilt, er planen å produsere 10.000 tonn laks i året i første fase av produksjonen. I andre fase har de som mål å doble dette beløpet.

IMG_1883_webThe Island of Heimaey (Foto: I.L.F.S).