AKVA group har inngått en avtale om å levere den patenterte tubenot-løsningen til sju av Mowi sine oppdrettsanlegg i Norge. Avtalen har en verdi på rundt 100 millioner kroner.

AKVA group_Tubenot_web

- Mowi har testet løsningen over en periode, og har opplevd en vesentlig reduksjon i lusepåslag. Det er en stor anerkjennelse for AKVA group å kunne levere en større leveranse av tubenot til flere lokaliteter i Norge, sier Hans-Øyvind Sagen, salgsdirektør Nordic i AKVA group.

Lusefri korridor
Tubenot bidrar til å skille lus og laks ved at en «tube» i midten av laksemerden blir tilnærmet lusefri. Laksen svømmer opp gjennom denne «lusefrie korridoren» når den skal fylle luftblæra, og ellers oppholde seg på dybder der lusepresset er minimalt. Havforskningsinstituttet har dokumentert reduserte lusepåslag på opp mot 80 prosent i oppdrettsanlegg som bruker tubenot.

- Vi har stor tro på tubenot som en effektiv bidragsyter mot utfordringer knyttet til lakselus. Hvis man i perioder med stort lusepress greier å skille lus og laks uten at det går på bekostning av hverken fiskevelferd eller produksjonseffektivitet, så vil det kunne redusere selskapenes produksjonskostnader betydelig – og øke fiskevelferden tilsvarende, sier Sagen.

{{cta('c0a513cc-b938-4383-8b17-9a2cd40c2236')}}

Lakselus har vært en dominerende utfordring som påfører norsk oppdrettsnæring rundt 15 milliarder i årlige ekstrautgifter knyttet til tap av fisk, i form av avlusningsoperasjoner og behandlinger. I tillegg kan luseutfordringen føre til flere uheldige effekter både for villaks og miljøet rundt anleggene.

Mowi har bestilt samme type tubenot-konsept til en lokasjon i Skottland.

- Det blir også spennende å se konseptet i bruk utenfor Norges grenser, sier Sagen.

Les også: 

OM TUBENOT
Tubenot er et konsept som er utviklet for å forebygge mot luseangrep på laks. Enkelt sagt skilles lus og laks ved at en «tube» i midten av laksemerden blir tilnærmet lusefri. Laksen svømmer opp gjennom denne «lusefrie korridoren» når den skal fylle luftblæra. Inni tuben, som kan være 60 til 90 meter i omkrets, skjer også fôringen av laksen. AKVA group - gjennom selskapet Egersund Net - har utviklet tubenot-løsningen siden 2012. Det er dokumentert reduserte lusepåslag på opp mot 80 % i oppdrettsanlegg som bruker tubenot.