
Etter at Natre Vinduer la ned sin virksomhet på Hemnesberget, Helgeland i 2023, stod over 100 mennesker uten jobb, og lokalsamfunnet opplevde en sårbar situasjon. Ett år senere bringer AKVA group nytt håp til området med etableringen av en ny produksjonslinje. En av dem som har fått en ny start er Tor Erik Opsahl, tidligere ansatt hos Natre, som etter åtte uker med arbeidspraksis nå har takket ja til en prosjektstilling.
I de tidligere lokalene til Natre Vinduer opprettet AKVA group produksjon av luftkupler til sitt Nautilus-konsept. Konseptet bidrar til bedre fiskevelferd ved å senke fisken til større dyp. Det satses på lokal rekruttering og kompetanseutvikling, inkludert kurs i plastsveising.
HR-koordinator Hege Larsson i AKVA group. Foto: AKVA group
– Vi ser på dette som en fantastisk mulighet til å skape arbeidsplasser lokalt og samtidig bidra til en mer bærekraftig fremtid. Det er viktig for oss å være en del av lokalsamfunnet og å bygge opp igjen det som gikk tapt, sier HR-koordinator Hege Larsson fra Helgeland Plast i AKVA group.
Fra arbeidsledighet til arbeidstrening
Blant de ansatte er Tor Erik Opsahl, en tidligere Natre-ansatt som har fått en ny sjanse gjennom prosjektet. Opsahl er en av 12 personer som har gjennomført arbeidspraksis og deretter blitt tilbudt midlertidige prosjektstillinger.
Tor Erik Opsahl i AKVA group. Foto: AKVA group
– Det å miste jobben påvirket hele livet mitt. Jeg var i en situasjon hvor jeg vurderte å flytte for å finne arbeid. Nå føles det fantastisk å være i arbeid igjen, og jeg setter stor pris på muligheten AKVA group har gitt meg, sier Opsahl.
Samarbeid for inkludering
AKVA group har samarbeidet med Hemnes kommune og NAV i denne rekrutteringen. Dette inkluderer en grundig kartlegging av både faglige og personlige egenskaper hos de som vurderes for arbeidspraksis.
– Dette samarbeidet har fungert veldig godt. Vi har hatt tett oppfølging av arbeidssøkere og sikret at de som kommer til oss, får en god start. Flere har gått fra arbeidspraksis til lønnet arbeid, sier Larsson.
Inkludering som strategi
Mangfold og inkludering er en sentral del av strategien. AKVA group samarbeider også tett med andre lokale tiltaksarrangører, som Friskgården Rana og Driv Karriere, for å rekruttere arbeidssøkere og legge til rette for en god jobbmatch. Arbeidsoppgaver tilrettelegges etter individuelle behov, og ansatte får nødvendig opplæring, blant annet i plastsveising. Det legges også stor vekt på fysisk og mental helse gjennom tiltak som ergonomisk tilpasning og tilgang til samtalestøtte. En god tilbakemeldingskultur og tett oppfølging er ønskelig for å sikre mestring og en bærekraftig arbeidshverdag.
– Vi har lært at faglig kompetanse ikke alltid er det viktigste. Personlige egenskaper som motivasjon, stabilitet og entusiasme er avgjørende for å lykkes med rekruttering og arbeidsinkludering, forteller Larsson.
Veien videre
Hemnesberget har fått et nytt pust med AKVA groups satsing, og selskapet planlegger å fortsette sitt fokus på bærekraftig produksjon og inkludering.
– Tilhørighet er viktig, og det å gi mennesker en sjanse kan påvirke helsen deres positivt. For oss er det givende å ta samfunnsansvar og bidra til at flere kommer i arbeid, avslutter Larsson.