Denne uka har vi hatt gleden av å bidra under «Marin student-bootcamp Midt-Norge», hvor 20 entusiastiske studenter var samlet for å lære mer om sjømatnæringen.
 
«Marin Student-bootcamp» blir arrangert av «Sett Sjøbein» i ulike deler av landet. "Sett Sjøbein" er et nasjonalt samarbeidsprosjekt finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet sammen med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond for å synliggjøre muligheter i sjømatnæringen.

studenter 2
Student-bootcampen gir deltakerne en grundig introduksjon til næringen og en unik mulighet til å knytte kontakter i bransjen (foto: Sett Sjøbein).   

Årets bootcamp startet allerede forrige lørdag, da 20 utvalgte studenter fra ulike masterutdanninger ankom campen på Hitra. Gjennom uka har studentene hatt et tett program, med både undervisning, bedriftsbesøk, gruppearbeid og sosiale sammenkomster. Frank Jørgensen og hans team på AKVA groups servicestasjon på Sandstad fikk besøk av camp-deltakerne på mandag.

– Det var en engasjert og artig gjeng å få besøk. Vi viste dem rundt på verkstedet og fortalte om både AKVA group og produktene vi leverer. Det var mange spørsmål, både om det vi driver med og hvilken type kompetanse en trenger for å jobbe i AKVA group, forteller Jørgensen.

studenter 1
Frank Jørgensen (t.h.) viste studentene rundt på AKVA groups servicestasjon på Sandstad (foto: Sett Sjøbein).

Tirsdag morgen startet gruppearbeidet, hvor studentene fikk utdelt en utfordring fra næringen som de skulle komme opp med løsninger på. Her stilte AKVA groups fagsjef for produksjonsbiologi, Guttorm Lange, opp som mentor sammen med Svein Angell fra Skretting Norge og Janina Lamøy fra Innovasjon Norge.  Oppgaven ble senere presentert for en fagjury, hvor blant andre AKVA groups prosjektleder Trude Olafsen var med.

– Det har vært ordentlig morsomt å få møte en slik fin gjeng med entusiastiske ungdommer. Det er ingen tvil om at de har lært masse i løpet av uka. Gjennom oppgavene de presenterte har det kommet fram mange gode og relevante forslag som det absolutt kan være mulig å realisere, forteller Olafsen, og legger til:

– Det har vært inspirerende å få sitte i juryen og spesielt kjekt å se at samtlige grupper har et sterkt engasjement for å utvikle bærekraftige løsninger for næringen.

Vinnerne av årets utfordring ble annonsert av Fiskeriminister Harald Tom Nesvik under Sjømat Norges Teknologi- og servicekonferanse i Trondheim i dag: gruppa BLUENERGY, som foreslo å implementere energibanker på anleggene og deretter overføre strøm billig og effektivt ved bruk av fôringsbåter. I denne artikkelen fra Tekfisk finner du mer informasjon om årets vinnerløsning

jury
Løsningene ble bedømt av en fagjury bestående av  Eirik Sigstadsø i FHF Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Tina Olaussen i Kystmiljø, Henrik Hareide i Sølvtrans AS, Trude Olafsen i AKVA group og Andreas Quale Lavik i Seaweed Energy Solutions (foto: Sett Sjøbein).


vinnere
Årets vinnergruppe "BLUENERGY" bestod av Gisle Borg Gjertsen (NMBU), Åse Venke Hodnefjell (NMBU/DTU), Eivind Eikenes Dahle (NHH), Jasmin Gheshlaghi (UiT) og Hendrik Dybdahl (HiM) (foto: AKVA group).


«Marin student-bootcamp»

  • I 2018 arrangerer Sett Sjøbein tre marine student-bootcamper på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet
  • Masterstudenter fra ulike studieretninger i Norge kan søke om å delta
  • 20 studenter blir valgt ut til å delta på hver camp
  • I løpet av campen får studentene 48 timer på seg til å jobbe i tverrfaglige grupper med en utfordring fra sjømatnæringen
  • Campen avsluttes med en konferanse hvor alle presenterer sin oppgave og en vinner blir kåret

fiskeriminister
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik utnevnte vinnergruppa under dagens Teknologi og servicekonferanse i Trondheim (foto: AKVA group).