
For fire år siden måtte AKVA group ta grep for å snu utviklingen i sin landbaserte satsing. Kundene var ikke fornøyde, og selskapet tapte penger. Løsningen ble en omfattende omstrukturering, der AKVA group gikk fra å være en entreprenørbasert leverandør til en industriell aktør med sterkere kjernekompetanse, vitenskapelig dokumentert teknologi og en bedre forretningsmodell. Nå ser de tydelige resultater.
– Vi har snudd skuta. Vi har gjort store forbedringer på mange felt, og leverer nå dokumenterte løsninger som sikrer god fiskehelse og optimal drift. Dette gjør landbasert oppdrett mer lønnsomt og forutsigbart. Kundene er fornøyde, sier kommersiell direktør Siri Tømmerås i AKVA group.
Dokumenterte løsninger er avgjørende for å sikre gode resultater i postsmoltanlegg. En strategi som viser seg å gi gode resultater i sjø.
Lavere dødelighet
Lengre opphold i landanlegg reduserer både biologiske kostnader og lusepåslag. AKVA group har sett konkrete resultater i samarbeid med oppdretterne. Hiddenfjord på Færøyene har vært ledende i denne utviklingen, og har kontinuerlig videreutviklet teknologien i samarbeid med AKVA group. Flere oppdrettere i Norge rapporterer positive resultater med postsmoltstrategi, inkludert færre avlusinger og lavere dødelighet (kilde: iLaks).
Siri Tømmerås i AKVA group. Foto: AKVA group
– Større smolt har kortere oppholdstid i sjø, noe som reduserer risikoen for lus og andre sykdomsfremkallende mikroorganismer. Vår erfaring viser at selv om det koster mer å ha fisken på land, tjenes dette raskt inn gjennom lavere biologiske kostnader og økt overlevelse i sjø. I tillegg gjør en storsmoltstrategi at den tillatte biomassen (MTB) kan utnyttes bedre, sier Tømmerås.
Hvorfor velge AKVA group?
AKVA groups teknologi sikrer optimal vannkvalitet og stabil drift av RAS-anleggene, og gir oppdrettere full kontroll over vannkvalitet, biomasse og fiskehelse – med dokumenterte resultater. Våre systemer sikrer bærekraftig smoltproduksjon med full overvåkning.
Bli med på vårt webinar 4. april, hvor vi deler resultater fra de siste års F&U-prosjekter og diskuterer veien videre for bedre fiskehelse og økt bærekraft. Meld deg på her.
Opplæring og rådgivning
For å sikre at oppdretterne får maksimal uttelling av teknologien, tilbyr AKVA group opplæring og rådgivning gjennom sitt Production Advisory Services (PAS)-team.
Full kontroll i anlegget. Foto: AKVA group
– Samarbeidet med oppdretterne har styrket seg, og vi opplever en økende forståelse for verdien av veiledning og opplæring. Vi jobber på en respektfull måte uten å forstyrre daglige rutiner. Samtidig tilpasser vi oss deres kunnskap, som er uvurderlig for optimal drift, sier Tømmerås.
Bedre resultater med dokumentasjon og forskning
AKVA group satser tungt på forskning og utvikling for å optimalisere drift og sikre best mulig fiskehelse. Selskapet har et team av spesialister og forskere som jobber tett med kundene for å dokumentere hvordan ulike faktorer påvirker fisken i både land- og sjøfasen.
Hiddenfjord på Færøyene er en av dem som leder an i storsmolt-produksjon for å redusere eksponering for lakselus.
– Vi oppdretter smolten ved lav temperatur med mål om å produsere en mer robust fisk. Dette gjør smolten bedre rustet for overgangen til sjø, og veksten blir bedre på lang sikt, sier Atli Gregersen, direktør i Hiddenfjord, som har vært en pioner innen postsmoltproduksjon.
Bærekraftige løsninger for fremtidens havbruk
AKVA group fortsetter å utvikle nye løsninger i samarbeid med oppdrettere. Med kombinasjonen av teknologi, forskning og erfaring har selskapet posisjonert seg som en ledende aktør innen landbasert oppdrett og postsmoltproduksjon.
– Vi har lært mye av utfordringene de siste årene og kommet styrket ut av dem. Fremtiden for landbasert oppdrett ser lovende ut, og vi er klare til å ta ledertrøyen i utviklingen, avslutter Tømmerås.