Dypdrift viser lovende resultater mot lus og har blitt en fortrukken driftsform for flere oppdrettere. For at dypdrift skal fungere optimalt, er det nødvendig med produkter og teknologier som fungerer godt sammen. AKVA group tilbyr det meste en oppdretter trenger, inkludert mye fagkunnskap om både teknologi og biologi.

Innovasjonsdirektør Arnstein Hosaas i AKVA group er en av arkitektene og pionerene bak
dypdrift og bruker resultatene fra dagens drift til kontinuerlige forbedringer.

Hosaas
Arnstein Hosaas. Photo: AKVA group.

- Vi har utviklet en effektiv arbeidsmetodikk og høy kompetanse i å tilpasse dypdriftsløsningen Nautilus til hver lokalitet og oppdretters behov. Resultatene har vært svært gode, og tett samarbeid med oppdretterne er avgjørende for å videreutvikle dypdriftsteknologien, sier Hosaas.


Fokus på fiskevelferd

Hosaas mener at kombinasjonen av dypdrift med vannbåren fôring og avansert overvåkningsteknologi kan løse flere av næringens største utfordringer. AKVA group har fått gode tilbakemelding fra oppdretterne om denne driftsformen.

- Vår dypdriftsteknologi er svært effektiv mot lusepåslag. I mange tilfeller unngår man helt behovet for behandling i løpet av en generasjon, forutsatt at driften utføres med stor nøyaktighet, sier Hosaas.

Effektiv overvåkning for oppdrettsnæringen
AKVA smarteye modular. Photo: AKVA group.
AKVA smarteye modular. Foto: AKVA group.

Som en del av AKVA groups satsing på teknologi som fremmer dypdrift og fiskevelferd, tilbyr det nyeste kameraet, AKVA smarteye modular oppdrettere full kontroll og forbedret overvåkning på større dyp.

Miroslaw Pietrzak
Miroslaw Pietrzak. Foto: AKVA group.

- Ved hjelp av intelligent analyse i sanntid optimaliseres fôrforbruket, sier Mirosław Pietrzak, Innovation Engineering Manager i AKVA group.

Systemet integreres med presisjonsfiskeoppdrett AKVA connect 4 og KI-plattformen AKVA observe, og gir uavhengig kontroll over pan og tilt modulene for sømløs 360° dekning. AKVA observe gir oppdrettere mulighet til å optimalisere fôringsprosesser basert på presis dataanalyse, noe som resulterer i lavere fôrfaktor og høyere vekst.

En ny modul med sensorer for temperatur, dybde og oppløst oksygen, samt en LED-modul for overvåking av bunn i merden, forenkler arbeidsoppgaver og gir bedre kontroll over fiskens forhold og miljø.

Bedre fiskehelse gjennom teknologi og kunnskap

Bærekraftig vekst i akvakulturnæringen krever fokus på god fiskevelferd, ikke bare gjennom dypdrift, men også gjennom postsmolt, digitale løsninger og investering i kunnskap.

Nautilus
Nautilus: Flytemerden ligger på overflaten mens nottak og luftkuppel senkes ned i dypet. Foto: AKVA group.

- Størrelsen og kvaliteten på smolten er kritisk, særlig i dypdrift. En robust postsmolt som tilbringer mindre tid i sjøen, reduserer risikoen for parasitter og øker sannsynligheten for å unngå behandling. Kombinasjonen av sterk smolt og dypdrift gir optimal beskyttelse mot parasitter, sier Hosaas.

AKVA group samarbeider tett med forskningsmiljøer for å sikre en bærekraftig og lønnsom fremtid for akvakulturnæringen.

- Å forme fremtiden for denne næringen med fokus på bærekraft og teknologi er utrolig givende. Det gir fordeler for både fisk og mennesker, sier Hosaas.