AKVA group har lansert en ny generasjon luftkuppel for Nautilus-konseptet, en løsning som passer godt til dypdrift. Kuppelen er utviklet i tett samarbeid med oppdrettere, gir økt stabilitet, bedre fôrdistribusjon og enklere håndtering. Tilbakemeldinger fra de som allerede har tatt den i bruk, er svært positive.

AKVA groupArnstein Hosaas på hovedkontoret til AKVA group på Klepp. Foto: AKVA group

Kuppelens robuste og selvopprettende design sikrer fisken konstant tilgang til en stabil luftlomme, selv under krevende forhold. Dette er et viktig skritt for å optimalisere dypdrift, sier innovasjonsdirektør Arnstein Hosaas i AKVA group.

Den nye kuppelen er kun én av flere innovasjoner som bygger videre på erfaringene fra Atlantis-prosjektet og Nautilus-konseptet, som har vært i utvikling siden 2014. Prosjektet er støttet gjennom SkatteFUNN.

Ti år med banebrytende dypdrift

Erfaringene fra Atlantis har lagt grunnlaget for Nautilus, som nå brukes av oppdrettere over hele Norge. Konseptet kombinerer avansert teknologi og biologisk innsikt for å skape optimale forhold for fiskens helse og vekst.

– Det å kunne tilpasse Nautilus til hver lokalitet og oppdretters behov har vært avgjørende for suksessen. God fiskevelferd er en nøkkel til effektiv drift, sier Hosaas.

AKVA groupNautilus: Flytekragen ligger på overflaten mens nottak og luftkuppel senkes ned i dypet. Foto: AKVA group

Stor interesse på webinar om Nautilus

488 deltakere meldte seg på AKVA groups nylige webinar om dypdrift. Her delte eksperter som Arnstein Hosaas, Merete Gisvold Sandberg og Magnus Røsseland Bollmann erfaringer om hvordan dypdrift kan bidra til bærekraftig oppdrett. Se opptak av webinar her.

– Engasjementet viser hvor stor interesse det er for teknologi som løser næringens største utfordringer, sier Hosaas.

Dypdriftsteknologien har vist seg å redusere risikoen for lusepåslag betydelig, noe som har stor betydning for oppdrettsnæringen. Kombinasjonen av vannbåren fôring og avansert overvåkningsteknologi gir bedre vekstforhold og forbedrer fiskens helse.

– Flere oppdrettere har rapportert at de har unngått behandling mot lus for mange fiskegrupper. Dette sparer ikke bare kostnader, men styrker også bærekraften i driften, sier Hosaas.

AKVA groupVannbåren fôring: Erfaringene fra Atlantis-prosjektet har lagt grunnlaget for dagens Nautilus-konsept, som nå optimaliserer dypdrift med sømløse integrerte løsninger (fra venstre: CEO Knut Nesse, Arnstein Hosaas og Merete Gisvold Sandberg i AKVA group). Foto: AKVA group

Styrker oppdrett med ny teknologi

AKVA group fortsetter å utvikle løsninger som gir oppdretterne bedre kontroll over driften. Overvåkningskameraet AKVA smarteye modular, som er en viktig del av Nautilus-konseptet, leverer sanntidsdata om miljøparametere som oksygen og temperatur. Dette hjelper oppdretterne med å justere fôringen presist og sikre optimale forhold for fisken.

AKVA groupMiroslaw Pietrzak: Høykvalitets digitalt kamera med styring via AKVA connect 4.0 og AKVA observe VMS, som leverer skarpe undervannsvideoer selv under utfordrende lysforhold. Foto: AKVA group

– Teknologien vår gir oppdretterne nøyaktige verktøy for å optimalisere driften, sier Miroslaw Pietrzak, Innovation Engineering Manager i AKVA group.

Med lanseringen av den nye luftkuppelen og stor interesse for Nautilus-konseptet, ser AKVA group frem mot et nytt tiår med innovasjon og samarbeid. Fokus på bærekraft og teknologi er kjernen i arbeidet for å skape en lønnsom og fremtidsrettet oppdrettsnæring.

– Teknologi og kunnskap går hånd i hånd for å møte fremtidens utfordringer. Sammen med oppdretterne former vi en bedre fremtid for både fisken og næringen, avslutter Hosaas.