• Borealis og AKVA group setter en ny standard for bærekraft i akvakultur med arbeidsbåtskrog laget av plast basert på fornybar råvare

  • AKVA group kan nå levere verdens første båtskrog laget av fornybare råmaterialer

  • AKVA groups ikoniske Polarcirkel-båter er kjent for sin evne til å tåle ekstreme forhold, med et betydelig redusert karbonavtrykk

  • EverMinds™ i aksjon: Borealis' Bornewables™-serie av fornybare polyolefiner muliggjør at Polarcirkel opprettholder eksepsjonelle ytelsesstandarder samtidig som de driver fremgang mot en sirkulær økonomi

Borealis og AKVA group er stolte over å presentere et banebrytende fremskritt innen bærekraftig akvakultur: et arbeidsbåtskrog laget av plast basert på fornybare ressurser. Båten vil bli offisielt presentert i Mo i Rana, Norge, i løpet av våren 2024, noe som representerer et vesentlig framskritt mot sirkularitet i marinteknologien.

Borealis er en av verdens ledende leverandører av avanserte og bærekraftige polyolefinløsninger. AKVA group er verdens fremste teknologileverandør til akvakulturindustrien.

Den ikoniske Polarcirkel™-båtene er kjent for sitt praktiske design, eksepsjonelle pålitelighet og høye sikkerhet. Brukt i et bredt spekter av industrier, inkludert fiskeoppdrett, olje og gass, redning, forsvar, arktiske turer og fritidsbåter, kan disse fartøyene tåle noen av de mest utfordrende forholdene på jorden, fra -40°C i arktiske regioner til +55°C i tropene.

Ved å bruke Borealis' Bornewables™-portefølje av fornybare polyolefiner, kan AKVA group nå tilby disse båtene med et betydelig redusert karbonavtrykk. Avledet fra fornybare kilder som brukt matolje, tilbyr Bornewables den samme materialeytelsen som jomfruelige plastmaterialer, men er uavhengig av fossilt baserte råstoffer.

AKVA groupThe robust Polarcirkel™ boats, known for their great design, quality build, unique adaptability, user-friendliness, and low maintenance requirements, are now available with Borealis Bornewables materials.Photo: AKVA group.
 

Skroget er laget av Borealis BorSafe™ HE3490-LS-HW-kvalitet, som består av 90 % fornybart innhold basert på en massbalansetilnærming. For hvert kilogram polyolefin produsert, oppnår denne kvaliteten en estimert reduksjon på 1,9 kg CO2-ekvivalente utslipp sammenlignet med et fossilt basert ekvivalent.[1]

AKVA group har også tatt bærekraft et skritt videre ved å transportere materialer til Mo i Rana med tog for å minimere transportens karbonavtrykk.

Disse tiltakene representerer tydelige og målbare fremskritt mot å redusere klimapåvirkningen og etablere en sirkulær økonomi. I nær fremtid er partnerskapet mellom Borealis og AKVA group satt til å utvide til å dekke et bredere spekter av arbeidsbåtkomponenter samt flytende akvakulturkonstruksjoner laget av rør.

- Akvakulturindustrien er klar for en sirkulær transformasjon, og vi er spente på å lede an med hjelp fra Borealis. Vår første prioritet vil alltid være sikkerheten til menneskene om bord på våre fartøy, og det kan oppnås like effektivt med et mye mindre karbonavtrykk, sier Freddy Bakken Braseth, daglig leder for AKVA groups avdeling i Mo i Rana.

- Vi er forpliktet til å støtte våre kunder i å gå bort fra tradisjonelle råstoffer og omfavne fornybare materialer, forklarer John Webster, global kommersiell direktør for infrastruktur i Borealis.

- Bruken av Bornewables i Polarcirkel bekrefter at høye ytelsesstandarder kan oppfylles bærekraftig. Dette er et betydelig skritt fremover i vår EverMindsmisjon for å akselerere transformasjonen til en sirkulær økonomi – med dette setter vi reoppfinning av essensielle behov for bærekraftig livsstil i full handling.


[1] En livssyklusvurdering (LCA), utført i henhold til ISO14040:2006 og ISO14044:2006-standardene, ble gjennomført for å vurdere miljøpåvirkningen av å produsere BornewablesTM polypropylen (PP) og polyetylen (PE). Studien sammenlignet det potensielle fotavtrykket av Bornewables-materialer produsert på steder i Sverige, Finland og Belgia ved bruk av både dampkrakker- og propan dehydrogeneringsprosesser, med det av tilsvarende polyolefiner avledet fra fossile råstoffer på stedene.