AKVA group og Submerged er klare til å innlede en ny epoke innen dyp drift. Når kunstig intelligens smidig innlemmes i avansert kamerateknologi, åpner det muligheten for at oppdrettere kan se frem til praksiser som er mer presise, effektive og bærekraftig. Fremtiden for akvakultur beveger seg dypere inn i kunstig intelligens, og åpner opp flere muligheter for å bevare vår fremtid.

- Dette partnerskapet gjør det mulig for oss å skape et allsidig kamerasystem som effektivt håndterer lusekontroll, biomassestyring, fiskehelse og velferd, sier direktør for digital forretningsutvikling, Ana Maria Moris Valdebenito, i AKVA group.

AKVA group har nylig kjøpt 51 prosent eierandel i Submerged. Dette strategiske partnerskapet smelter sammen potensialet til kunstig intelligens med avansert undervannskamerateknologi, og integreres sømløst i AKVA groups digitale produktpakke.

Kameraet, AKVA submerged, passer godt til dyp drift-konseptet Nautilus, et senkbart not-system som gir optimale forhold for fisken ved å unngå overflateforstyrrelser og luseangrep. Tradisjonelt har oppdrettsbransjen stolt på manuell overvåking og kontrollprosesser, som både er tidkrevende og ofte unøyaktige. Innføringen av kunstig intelligens representerer en endring, og muliggjør at oppdrettere kan utnytte datadrevne verktøy som kan håndtere store mengder informasjon i sanntid.

AKVA groupDirektør for digital forretningsutvikling Ana Maria Moris Valdebenito i AKVA group. Foto: AKVA group.

- AKVA group har omfattende erfaring med utvikling og salg av kameraer skreddersydd for oppdrettsbransjen. AKVA submerged representerer det siste fremskrittet på dette feltet, med bruk av kunstig intelligensteknologi for å akselerere og forbedre datainnsamlingsprosesser, noe som gjør dem raskere og mer effektive, sier Moris Valdebenito.

Opererer i dyp drift

- Samarbeidet mellom AKVA group og Submerged demonstrerer hvordan kunstig intelligens transformerer ulike aspekter av akvakultur. Dette legger grunnlaget for å revolusjonere fiskeoppdrett ved bruk av kunstig intelligens for å forbedre driften, øke bærekraften og sikre fiskens velferd. Vi tror sterkt at vi bare skraper overflaten av kunstig intelligens sitt potensial i akvakulturindustrien, sier Moris Valdebenito.

AKVA group
AKVA submerged i aksjon. Foto AKVA group.

Et synergisk partnerskap

Submerged vil samarbeide tett med AKVA group, og tilbyr en unik mulighet for kunnskapsdeling, ressursoptimalisering og banebrytende innovasjoner. Lars Martin Sandvik Aas, administrerende direktør i Submerged, vil samarbeide tett med AKVA groups digitale ledelsesteam for å drive dette prosjektet fremover.

- Vi ser et enormt potensial i å kombinere Submergeds kamerateknologi med AKVA observes kunstig intelligensdrevne- fôringsautomatisering. Resultatet er en omfattende løsning som imøtekommer ulike markedsbehov, legger Moris Valdebenito til.

Pioner-teknologi

Kamerasystemets sensorer krever minimalt vedlikehold, da de inneholder selvrensende teknologi designet for å fjerne biofilm og rensefisk fra kameraobjektivet. Denne automatiske rengjøringsprosessen sikrer at AKVA submerged forblir operativ på daglig basis.

- Vår beslutning om å samarbeide med AKVA group bunner i vår felles engasjement for innovasjon og kvalitet innen akvakultur. Vi ser frem til å dra nytte av AKVA groups ressurser og ekspertise for å ytterligere forbedre vår teknologi, uttaler Sandvik Aas i Submerged.

AKVA group NautilusSubmerged komplementerer effektivt AKVA groups dyp drift-konsept, Nautilus. Foto: AKVA group.

Presisjon og effektivitet

AKVA submerged har dynamiske vinsjsystemer og avanserte algoritmer, som muliggjør sanntidsbildanalyse og smidig manøvrering. Integrering med AKVA groups eksisterende produktportefølje - AKVA connect, AKVA observe og AKVA fishtalk - forbedrer kameraets funksjonalitet.

Takket være denne teknologien kan oppdrettere forvente forbedret presisjon og effektivitet i driften, med muligheten for autonom drift. Dette samarbeidet harmonerer sømløst med AKVA groups overordnede mål om å levere nøyaktige og effektive løsninger som forbedrer praksisen innen akvakultur.

AKVA group
AKVA submerged. Foto AKVA group.

En inspirerende reise

I 2018 grunnla Lars Martin Sandvik Aas Submerged AS, og senere ble Håvard Lein Braa en del av laget. Sammen begynte de en banebrytende reise med mål om å utvikle en automatisert løsning for å telle lakselus og måle biomasse. Med grunnleggerne sin imponerende formelle og praktiske ekspertise, inkludert fagbrev, bachelorgrader innen elektronikk, mastergrader innen kybernetikk og fysikk, og til og med en doktorgrad innen anvendt optikk (fysikk), bringer Submerged betydelig kunnskap til dypet.