AKVA group Sperre ROV Technology, i Notodden kommer med sitt nyeste tilskudd av fjernstyrt undervannsfarkoster (ROV). Mini-fighter er en lett, håndstyrt ROV som veier cirka 30-35 kg, utviklet for å komplettere det eksisterende utvalget av ROVer. Med sin allsidighet og enkle mobilisering har mini-fighter som mål å møte den økende etterspørselen etter en kompakt, og kraftig ROV som kan utføre notinspeksjoner på en kostnadseffektiv måte.

- Bransjens respons har vært positiv og har fremhevet behovet for en liten, kraftig ROV som kan utføre effektive inspeksjoner av notposer, sier Åsmund Sundsvalen, daglig leder i AKVA group Sperre ROV Technology.

- Ved å tilby en kostnadseffektiv løsning får fiskeoppdretterne et bedre økonomisk alternativ, spesielt når det gjelder bytte og vedlikehold av thrustere. Vi ser frem til å introdusere minifighter-prototypen på Aqua Nor 22.-24. august og deretter tilby den for salg i mars 2024.

AKVA groupDaglig leder Åsmund Sundsvalen står foran kontoret hos AKVA group Sperre ROV Technology. Foto: AKVA group.

Designet for observasjon

Mini-fighter fjerner behovet for spesialisert utstyr eller tungt maskineri. Den er konstruert med observasjon for øye og kan utstyres med en enkel gripearm for å hente opp tapte gjenstander i merdene.

Mini-fighter utfører også skadesjekk, inspeksjon av komponenter som låsepinner og tau, og oppdager eventuelle brudd eller feil, sier han.

Styringen av mini-fighter gjøres via et brukervennlig grensesnitt som vanligvis er plassert på en servicebåt. Eksisterende kunder som allerede bruker systemene til AKVA group, kan enkelt integrere mini-fighter i sine operasjoner uten behov for ekstra maskinvare. ROV-en krever en kontrollstasjon der piloten styrer den ved hjelp av avanserte datasystemer.

Er du usikker på hvilken type ROV du trenger? Les mer her.

 

Integreres med eksisterende kontrollsystemer

Med vektoriserte thrustere gir mini-fighter økt manøvrerbarhet under vann. Mini-fighter kan sømløst integreres i kundenes kontrollsystemer som bruker FNC-nettvaskesystemet. Om du ikke allerede har en ROV, kan mini-fighter enkelt integreres med AKVA groups kontrollsystemer.

mini-fighterHer ser du mini-fighter prototypen på Aqua Nor 2023.

- Vi har også gjort forbedringer på vårt FNC-nettvaskesystem. De omformede vaskeplatene har nå en lengre levetid, med en doblet effekt på holdbarhet og en forbedret generell ytelse i systemet, legger Sundsvalen til.

Høy etterspørsel etter ROV med boremaskin

I de siste årene har AKVA group solgt flere varianter av ROVer, og etterspørselen har særlig vært stor etter ROVer med borekapasitet. Slike ROVer er designet for å bore hull til T-bolter som fester merdene brukt i fiskeoppdrett. Det fjernstyrte boremaskinsystemet er i stand til å bore hull med en diameter på 60-70 mm og en dybde på omtrent 60-70 cm.

- Boremaskinen kan benyttes på ROVer med en kapasitet på 15k, 30k og større. Den kan enkelt fjernes, slik at det blir mulig å feste andre verktøy som kuttere eller vinkelslipere for å utføre ekstra oppgaver, for eksempel å kutte stålkjeder og sjakler. Jeg gleder meg til å presentere mini-fighter på messen i Trondheim, forklarer Sundsvalen.