Med innovative KI-løsninger som blant annet fôrassistent og undervannskamera, viser AKVA group hvordan KI kan forbedre effektiviteten, produktiviteten og bærekraften i oppdrettsnæringen.

Kunstig intelligens (KI) analyserer og tolker store mengder data raskere og mer nøyaktig enn mennesker. Dette gjør det mulig å ta informerte beslutninger basert på sanntidsdata, optimalisere fôringsstrategier, redusere avfall og forbedre den generelle fiskehelsen. Ved å forutse utfordringer og muligheter gjennom prediktive analyser, kan oppdretterne adressere problemer før de blir alvorlige.

AKVA group
CDO Asle Kjetil Bratteli i AKVA group.

- Vi er midt i en æra der nye KI-teknologier stadig introduseres, inkludert i oppdrettsbransjen. Å holde tritt med denne utviklingen er viktig. KI er en kraftfull ressurs for havbruksnæringen, som endrer hvordan vi nærmer oss alt fra fôringsprosesser til fiskehelse og miljøovervåking, sier Asle Kjetil Bratteli, CDO i AKVA group.

Hør mer om KI-utviklingen i AKVA group på vårt webinar 9. april, kl. 12-13. Kundekonsulent Stein Hegvik og daglig leder i Submerged Lars Martin Sandvik Aas gir deg et unikt innblikk om funksjonene til fôrassistenten og undervannskameraet.

Effektiv fôrassistent

Med den intelligente fôrassistenten AKVA observe viser resultatene lavere fôrkonverteringsratio (FCR), høyere vekst, og enklere standardisering av fôringsprosesser.

- Vi anser at AKVA observe er det beste og mest effektive verktøyet for kontroll av fôring som vi har analysert og testet så langt. Den har hjulpet oss til å ta beslutninger på en standardisert og konstant måte, og tillatt oss å utvikle konseptet med metthetsfølelse mens vi minimerer risikoen for tap av fôr. Den er enkel å bruke, kan integreres med andre teknologileverandører, tillater en intuitiv analyse av informasjonen og har rask respons på foreslåtte forbedringer, sier Cesar Aguilar - Technical Manager i Multi X i Chile.

AKVA observe representerer et skifte i hvordan oppdrettsnæringen tilnærmer seg fôringsprosesser. Siden lanseringen har AKVA observe blitt implementert i over 100 oppdrettsfasiliteter over fem land med gode tilbakemeldinger. KI-systemene bruker avanserte algoritmer for å tilby informativ fôranalyse og unike automatiseringssystemer i en rekke fôrsentraler.


AKVA groupOppdrettere opplever et press for å konstant tolke og anvende korrelasjoner med fiskeaktivitet og fôringsmønstre. AKVA observe tilbyr konstant analytisk og objektivt bevis på hvordan fisken reagerer på mat og ulike forhold. Foto: AKVA group.

Smartkamera under vann

AKVA group introdusert nylig AKVA submerged – en smart løsning for digital overvåking og rapportering. Denne teknologien utnytter undervannskameraer og selvstyrte vinsjer for å måle snittvekt, temperatur, oksygen, samt utføre lusetelling. Denne informasjonen er avgjørende for å oppnå optimal fiskevelferd og økonomiske resultater.

AKVA group AKVA submerged kameraAKVA submerged inkluderer presis estimering av lusetall og fiskevekt, kontinuerlig kameraovervåking, og skreddersydde algoritmer som bidrar til bedre beslutningstaking. Systemet gjør det mulig for oppdrettere å tilpasse fôringsstrategier basert på nøyaktige data, som igjen fører til reduserte kostnader og forbedret fiskehelse. Foto AKVA group.

- AKVA submerged har noe andre undervannskameraer ikke har. Den er vedlikeholdsfri, og oppdretterne slipper å ta den opp og ned for å rengjøre den. Sensorene krever minimalt vedlikehold og har en unik evne til å automatisk rense kameralinsen, noe som skiller den fra andre kameraer, sier daglig leder Lars Martin Sandvik Aas i AKVA group Submerged. 

AKVA group oppdaterer stadig sine produkter. En ny fiskehelsemodul er under utvikling og kan måle fiskens helse fra land. I dag gjøres velferdsscoring manuelt parallelt med utvikling av automatisk scoring. Det er også stor interesse for en ny funksjonalitet som tillater bruk av AKVA submerged kamerasystem som et fôringskamera. Den er planlagt for lansering i løpet av andre kvartal.

AKVA groupUndervannskameraet har nytt oppheng. Det nye opphenget gjør kameraet klar for nye funksjoner i fremtiden. 

KI er fremtiden i akvakultur

Med KI-teknologien AKVA observe og AKVA submerged setter AKVA group en ny standard for oppdrettsnæringen. Ved å kontinuerlig forbedre sine løsninger basert på tilbakemeldinger fra oppdretterne, sikrer AKVA group at teknologiene møter næringens faktiske behov.

- Ved å gå fra tradisjonelle metoder til datadrevet beslutningstaking, legger vi til rette for en mer bærekraftig, kostnadseffektiv og sikker oppdrettsnæring med implementering av riktig bruk av KI, sier Bratteli.