I Norge, nærmere bestemt i Mo i Rana hos AKVA group, lanseres nå verdens første båtskrog med klimanøytralt råstoff. Med dette går startskuddet for en ny epoke for bærekraftig oppdrett med de ikoniske Polarcirkelbåtene, kjent for trygghet og kvalitet. Dette viser hvordan AKVA group kontinuerlig arbeider for å være pionerer med å skape en bedre fremtid.

AKVA group har fått sertifisering gjennom ISCC PLUS for å bruke råvarer basert på biobaserte og resirkulerte råvarer som f.eks. skogsavfall og brukt matolje i produksjonen av både arbeidsbåter og merder. Båten er identisk, konstruert med det samme materialet, med en vesentlig endring: de jomfruelige materialene stammer ikke lenger fra fossil olje, men hentes fra planter. Denne overgangen til bærekraftige kilder gjør båtskroget klimanøytralt. Båtens viktigste oppgave er fortsatt å sikre ansattes trygghet på sjøen. Råstoffet vil kjøpes fra samme leverandører som tidligere slik at man er sikker på at kvaliteten blir identisk.

AKVA group
Freddy Bakken Braseth er avbilder her under Aqua Nor 2023. Foto: AKVA group.

- Trygghet på sjøen er vårt hovedmål, og dette oppnås like effektivt ved bruk av nytt råstoff. Vi ønsker å tilby oppdrettene et mer bærekraftig valg. Ved å omfavne grønnere alternativer, bidrar vi til å gi dem muligheten til å ta miljøbevisste valg og dermed bidra til en mer bærekraftig fremtid enten du går for motordreven eller elektrisk motor, sier daglig leder i AKVA group Helgeland Plast Freddy Bakken Braseth.

Meld deg på AKVA groups webinar 12. februar der Braseth vil forklare mer om Polarcikelbåtene, råstoffet som brukes i båtskroget og andre båtnyheter. Webinaret gir en fin mulighet til å utvide kunnskap og få svar på spørsmål. Meld deg på her.­­­­­

AKVA group

AKVA group

AKVA group

AKVA group-læringer i produksjonen av Polarcirkel-båter. Foto: AKVA group. 

Et miljøansvar

Gjennom integrasjonen av klimanøytrale båtskrog i plast har AKVA group ikke bare et teknologisk fremskritt, men også laget et produkt der klimaavtrykket er sterkt redusert. 

Den globale lanseringen av det første klimanøytrale båtskroget og merden endrer perspektivet på ressursutnyttelse og understreker AKVA groups sterke engasjement for å lede an mot en bedre fremtid for oppdrettsnæringen.

Gjennom solide partnerskap med kunder og leverandører, setter AKVA group en standard for bærekraftsarbeid.

AKVa groupMed sitt RBB-skrog (Rigid Buoyancy Boat), som er selvlensende og utstyrt med polystyrenfylte pontonger, gir Polarcirkel høy sjøsikkerhet. Miljøfiendtlige isopor i rør brukes ikke lengre. Foto: AKVA group.

Norsk ikon

Polarcirkel er håndlaget i Mo i Rana og har satt sitt preg på det globale markedet. Båtene er kjent for praktisk design, høy kvalitet, fleksibilitet og lave vedlikeholdsbehov. Med over 2000 båter i drift verden over, har de blitt et ikon innen oppdrett og foretrukket blant ulike yrker som krever pålitelige og sjøsikre fartøy.

- Det er ikke bare oppdretterne som bruker Polarcirkel. De er også brukt i tjeneste hos sjøbaserte industrier, olje og gassektoren, redningstjenester, forsvar, arktiske turoperatører og til og med blant fritidsbåtbrukere. Polarcirkel er utviklet for å tåle de tøffeste forhold, fra iskalde -40°C til varme +55°C, og tilbyr uovertruffen sikkerhet og pålitelighet, uansett om man opererer i Arktis eller tropene, sier Braseth.

AKVA group tilbyr skreddersydde modeller for profesjonelle brukere som kystvakt, marine, politi, brannvesen og turoperatører, slik at hver båt kan tilpasses spesifikke behov. Denne tilpasningsdyktigheten har gjort Polarcirkel til et ettertraktet merke på tvers av ulike bransjer.

Flere modeller av arbeidsbåtene har også fått ny bakprofil, tykkere material og mer støtdemping.

AKVa groupBåtens design forbedrer sjødyktighet og reduserer sjøsprøyt. AKVA group har gjort flere smarte forbedringer på Polarcirkel, som å heve baugen med 25 cm for bedre kjørekomfort, for å sikre høyeste standarder for brukervennlighet og sikkerhet. Foto: AKVA group.

Neste år vil verdens første resirkulerte merd være klar til bruk hos Nova Sea.

- AKVA group har virkelig gjort et klimaløft med å tilby klimanøytralt båtskrog og resirkulert merd! Vi ser frem til den dagen merden settes i drift – det blir som å åpne døra til en ny verden, rett og slett spennende, sier Braseth.

Historie

I ca. 50 år har Polarcikel blitt utviklet og videreutviklet i tett dialog med oppdretterne. Helgeland Betongvarefabrikk (skiftet senere navn til Helgeland Plast) ble startet i 1969 og utviklet verdens første plastmerd, Polarcirkel, i 1973. Senere ble Helgeland Plast en del av AKVA group. I tillegg til båt- og merdeleveranser driver de en rørfabrikk som produserer rør til alt fra infrastruktur til landbaserte anlegg. Gjennom årene har de økt produksjonskapasiteten og investert mye for å forbedre produktene.

AKVA groupI Lovund februar 1974 ble første Polarcirkel-merd levert (fra venstre: Halvdan Wang og Steinar Olaisen). Foto: AKVA group.

Nå leverer AKVA group båter, merder og rør til havbruksnæringen og kommuner. Nylig sjøsatte AKVA group verdens første oppdrettsmerd laget av resirkulert plast, et resultat av et samarbeid mellom Oceanize, Plasto og Nova Sea, som en del av deres satsing på miljøvennlige løsninger for oppdrettsindustrien. Prosjektet var støttet av Handelens Miljøfond og skatteFUNN-ordningen.

Klimanøytralt råstoff

Leverandører av råstoff til AKVA group Helgeland Plast har analysert CO2-fotavtrykket for materialet som nå kan benyttes i produksjonen etter ISCC PLUS sertifiseringen. 90 % av råvaren er bio-sirkulær, noe som reduserer CO2-utslippet. Råstoffet er hentet fra avfalls og reststrømmer. Toglogistikk spiller en rolle for nesten null CO2-utslipp ved levering til Mo i Rana.

LCA-analyser viser til betydelige miljøfordeler ved å benytte klimanøytralt materiale, med et minimalt klimaavtrykk på 0.004 kgCO2E/kg. Dette er i kontrast til de 1.9kgCO2E/kg som fossilt materiale genererer. Reduksjonen representerer en besparelse når det gjelder klimaavtrykk.

- Ved å inkludere klimanøytralt materiale i våre Polarcikelbåter og rørpoduksjoner, skaper vi en miljøvennlig praksis, og gir nytt liv til oversett råstoff. Dette støtter vår forpliktelse til bærekraftig teknologiutvikling, sier Braseth.

Sertifisert

AKVA polarcirkel vil sammen med leverandører som kan møte kravene til ISCC PLUS sertifiseringen levere polyolefinprodukter laget med fornybare råvarer som gir samme ytelse som jomfruelige polyolefiner. Disse bærekraftige produkter er allsidige, egnet for matkontakt og helseapplikasjoner, sertifisert av ISCC PLUS, og støtter bærekraftmålene uten å gå på kompromiss med kvalitet eller sikkerhetsstandarder. De er basert på fornybare råvarer fra avfalls- og reststrømmer, og bidrar til å redusere karbonavtrykket og fremme overgangen til en sirkulær økonomi.